DOKUMENTÄR

Katinka Faragó - Sveriges genom tiderna mest berömda scripta.

Oväntat Samtal


När Stefan Ekvall får ett telefonsamtal den 7 januari 2004 vändes hela hans liv uppoch ner. Han fick då veta att han inte är den han är. Han tillhör biologiskt en helt annan släkt än den han vuxit upp i. En mörk sanning uppenbaras för Stefan som ger sig ut för att hitta sina biologiska föräldrar.


Under produktion Strannerklint Media   

Tåkerns Eldsjälar


Filmen handlar om engagemanget runt fågelsjön Tåkern. På Tåkerns Fältstation i sydvästra Östergötland finns det ett stort antal eldsjälar som under många tidiga mornar ger sig upp i gryningen och räknar fåglar. Här får vi följa Bo Håkansson och de andra fågelskådara. Fältstationen har även fågelmatning, ringmärkning, guidningar och alt annat arbete runt en fågelsjö.


Trailer 6 min.


Våren 58 min

Hösten 58 min

Produktion Strannerklint Media kommer 2022

Efter Malexander


F.d. polischefen i Kisa, Kenneth Eklund berättar om händelserna i samband med bankrånet i Kisa och efterföljande polismord den 28 maj 1999. En dokumentär planeras om rånet, polisjakten som slutade med att två poliser avrättades i Malexander samma dag. Trailer med lågupplösta bilder. Lång version under produktion.


Produktion Strannerklint Media

En röst i öknen


En dokumentär om svenske f.d. skådespelaren Ove Lackell. Han har filmat med Jane Fonda, var på gång att bli James Bond efter George Lazenby i rollen Leva och låta dö. Ove skulle ha filmat med Elvis Presley i filmen Speedway om han inte försovit sig… Vi följer Ove Lackell i hans nya inriktning när han på gator och på tåg berättar om sin tro i Stockholm, Jönköping, Malmö, Helsingborg, Köpenhamn. Ove kallas ”Johannes Döparen” av människor när han på ett ogenerat sätt går ut och pratar med folk om sin upptäckt. Trailer 4 min. Lång version under produktion 2022.


Produktion Strannerklint Media

Katinka - Ett liv i filmens tjänst


Katinka Faragó, som är av judisk börd, kom till Haparanda i Sverige 1940 efter att familjen flytt från Ungern och därefter från Österrike. Hennes far, författaren Alexander Faragó skrev filmmanus till ett antal svenska filmer, tog ibland med henne på filminspelningar. Det ledde till att hon redan vid 17 års ålder blev scripta vid filmatiseringen av Harry Martinsons Vägen till Klockrike (1953). Ett par år senare började hon arbeta med Ingmar Bergman. Det samarbetet kom att vara i 30 år; Katinka Faragó arbetade med Bergman på 19 filmproduktioner.  1986 fick Katinka filmbranschens pris och 1991 fick hon en Guldbagge för ”Bästa Film” God afton, Herr Wallenberg. 2009 mottog hon ur Kungens hand Litteris et Artibus, en Svensk kunglig medalj för ”Vitterhet och konst”. Som inramning för Katinkas karriär fick hon 2017 motta det ärofyllda priset Hedersguldbaggen. 2018 hade Katinka ett eget sommarprogram i Sveriges Radio P1.

 45 min

Del 1 Katinka - Scriptan 45 min.

Del 2 Katinka - Produktionsledaren och producenten 45 minUnder produktion Strannerklint Media